Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ПЗАГС надали методичну допомогу суддям Господарського суду Рівненської області

01 лютого 2023, 15:55

Судді Північно-західного апеляційного господарського суду Анжела Маціщук, Ірина Павлюк та Михайло Петухов надали методичну допомогу в застосуванні законодавства суддям Господарському суду Рівненської області.

Під час зустрічі було проаналізовано статистичні дані щодо розгляду справ судом першої інстанції, результатів їх розгляду, а також рішень за результатами апеляційного та касаційного оскарження судових актів господарського суду. При цьому судді апеляційної інстанції відзначили, що найбільш оскаржуваною категорією справ є спори стосовно виконання господарських договорів, предметами таких спорів було стягнення заборгованості та штрафних санкцій за неналежне їх виконання.

Судді обговорили практику розгляду справ про банкрутство, корпоративних прав, про стягнення упущеної вигоди, визнання недійсним рішення установчих зборів ОСББ, стягнення збитків, заподіяних юридичній особі її посадовою особою, стягнення шкоди навколишньому природному середовищу, спорів щодо земельних відносин, захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності.

Судді апеляційної інстанції детально зупинилися на питаннях, які виникали при розгляді справ з процедур банкрутства. Звернули увагу на проблемні питання застосування Господарського процесуального кодексу України, зокрема щодо визначення відшкодування витрат на правову допомогу адвоката з урахуванням правових позицій Верховного Суду.

Колеги обговорили практику щодо доказів та доказування в господарському процесі з урахуванням статті 79 ГПК України, викладеної у новій редакції, згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні». Даною нормою було впроваджено стандарт доказування «вірогідність доказів».

Також судді Північно-західного апеляційного господарського суду проаналізували судову практику щодо способів захисту порушених прав у спорах, що виникають із земельних відносин та права власності, зокрема, нової редакції статті 33 Закону України «Про оренду землі». При цьому звернули увагу колег суду першої інстанції на те, що відділом аналітичної роботи та узагальнення судової практики Північно-західного АГС виконано узагальнення актуальної судової практики у таких спорах.

Північно-західний апеляційний господарський суд