Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС обговорив із колегами зі США виклики та пріоритетні завдання судової системи України в умовах війни

06 лютого 2023, 08:23

Під час робочого візиту до Вашингтону Голова Верховного Суду Всеволод Князєв провів зустрічі з Головою Верховного суду Сполучених Штатів Америки Джоном Робертсом, головою Окружного суду США округу Колумбія Беріл Хауелл і головою Апеляційного суду округу Колумбія Шрі Срінівасаном.

Крім того, Всеволод Князєв виступив перед членами Комітету Сенату США з питань судочинства та розповів про виклики, які постали перед судовою владою України в часи війни.

Насамперед він висловив вдячність за всебічну допомогу та підтримку з боку США в боротьбі України за її свободу, а також поінформував про нинішній стан справ у судовій системі та окреслив цілі, що стоять перед нею в найближчій перспективі.

Очільник ВС зазначив, що одним із першочергових завдань є якнайшвидше відновлення роботи судів на деокупованих територіях, забезпечення населенню звільнених від ворога населених пунктів доступу до правосуддя та притягнення тих, хто вчинив воєнні злочини, до відповідальності.

Ворожі війська зруйнували й пошкодили десятки приміщень судів, через постійні ракетні обстріли об’єктів критичної інфраструктури в деяких приміщеннях судів немає тепло- та електропостачання. Однак, за словами Голови ВС, ворогу не вдасться затягнути чи зупинити процес відправлення правосуддя та призначення воєнним злочинцям справедливого покарання.

«Від початку повномасштабного вторгнення військ рф суди України розглянули близько 2 млн справ, зокрема Верховний Суд – майже 70 тис. Судді продовжують працювати навіть попри небезпеку, яка їм загрожує. За таких обставин особливо гостро постає питання про запровадження в Україні дистанційного правосуддя та електронного суду», – зауважив Голова ВС.  

До того ж, на переконання Всеволода Князєва, пріоритетним питанням для України в зовнішньополітичній площині є створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії рф проти України та розроблення механізму компенсації збитків, завданих війною, що розв’язала росія.

Упродовж тривалого часу, звернув увагу Голова ВС, судова система працювала в умовах значного кадрового дефіциту. Втім, завдяки тому, що в січні 2023 року було сформовано повноважний склад Вищої ради правосуддя, найближчим часом можна очікувати на відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України і заповнення вакантних посад суддів.

У зустрічі також взяли участь Генеральний прокурор Андрій Костін та Надзвичайний і Повноважний Посол України в США Оксана Маркарова.

Верховний Суд