Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулась нарада з питань оптимізації судів Львівщини

23 листопада 2017, 15:53

    22 листопада 2017 року в приміщенні Територіального управління державної судової адміністрації України в Львівській області відбулась нарада з питань оптимізації місцевих загальних судів м. Львова та Львівської області, яку проведено начальником Територіального управління державної судової адміністрації України в Львівській області Віктором Дейнекою та головою Апеляційного суду Львівської області Петром Каблаком для голів та суддів місцевих загальних судів м.Львова та Львівської області. Для більш ефективного обговорення питання об’єднання судів в нараді взяли участь голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, військовий прокурор Західного регіону України Олег Сенюк, заступник прокурора Львівської області Галина Борейко, заступник начальника Слідчого управління Головного управління Національної поліції у Львівській області Андрій Ткачик.

    За словами голови Апеляційного суду Львівської області Петра Каблака, до питання оптимізації судів слід підійти більш демократичніше та обгрунтованіше, обговоривши його на зборах суддів місцевих загальних судів м.Львова та Львівської області, про що також було вирішено на XIV позачерговому з’їзді суддів України. Основними критеріями, які повинні бути враховані при формуванні карти, є: кількість суддів (не менше 12), відстань до центрального суду та транспортна розв’язка.

    В ході дискусії представники органів правопорядку поділились власним досвідом об’єднання прокуратури та підрозділів поліції.

    Так, за словами заступника прокурора Львівської області Галини Борейко, на сьогоднішній день є пропозиції щодо оптимізації прокуратури та поліції та об’єднати підрозділи поліції таким чином, щоб районні підрозділи правоохоронних органів співпадали. Галина Борейко також висловила побажання, щоб судова карта співпадала з картою правоохоронних орагнів, з метою уникнення безлічі проблемних питань.  

    Заступник начальника Слідчого управління ГУ НП у Львівській області Андрій Ткачик повідомив, що на сьогоднішній день районні підрозділи поліції майже співпадають із запропонованою судовою картою. Також, Андрій Ткачик інформував, що підрозділи поліції були реформовані найперші, однак експерименти тривають і в найближчій перспективі планується об’єднання функцій слідчих поліції та оперативників.

    На думку військового прокурора Західного регіону України Олега Сенюка, під будь-якою оптимізацією розуміється скорочення штату працівників установи, однак, в питанні оптимізації судів це може призвести до колапсу. До цього питання слід підійти виважено та задуматись про наслідки об’єднання.

    Голова Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютка резюмував, що судова реформа є частиною великої адміністративно-територіальної реформи в Україні і на сьогоднішній день немає єдиної позиції щодо адміністративно-територіального поділу, тому він розділяє занепокоєння представників судової влади щодо можливих проблем, які виникатимуть в ході оптимізації судів. Тому, потрібно подумати про ефективність процесу укрупнення судів.

    Начальник Територіального управління державної судової адміністрації України в Львівській області Віктор Дейнека зауважив, що в разі не погодження зборами суддів карти судів, яку створено Державною судовою адміністрацією (варіант розроблено Територіальним управлінням державної судової адміністрації України в Львівській області та погоджено Апеляційним судом Львівської області), необхідно свої пропозиції та зауваження обгрунтувати та надіслати найоптимальніший варіант судової карти всієї Львівської області, а не лише зазначити варіант об’єднання свого районного (міського, міськрайонного) суду з сусідніми в окружний, з врахуванням критеріїв оптимізації, які раніше згадувались (кількість суддів, транспортне сполучення, якість доріг тощо).

    «Ідея оптимізації закладена ще в 2015 році в Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки. Тому, вона повинна відбутись. Виникатимуть труднощі, але всі вони будуть вирішуватись в процесі реалізації», - запевнив Петро Каблак.