Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Одеської області визнав винною особу, яка умисно ухилилась від виконання судового рішення, що набрало законної сили

23 листопада 2017, 15:00

«Скасувати вирок Котовського міськрайонного суду Одеської області та ухвалити новий вирок, яким визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 382 КК України», - такий вердикт був винесений апеляційним судом щодо мешканця м. Подільськ Одеської області, якому було висунуте обвинувачення в умисному невиконанні рішення Котовського міськрайонного суду Одеської області від 11 листопада 2011 року про визначення місця проживання малолітньої дитини, яке набрало законної сили.    

Зазначеним рішенням суду місце проживання малолітньої дитини було визначено за місцем проживання її матері, проте батько дитини навмисно не виконав рішення суду та протягом тривалого часу свідомо ухилявся від його виконання, а також перешкоджав виконанню судового рішення шляхом переховування дитини, що стало причиною оголошення її у розшук Державною виконавчою службою.

Суд першої інстанції визнав батька дитини невинуватим у вчиненні злочину, передбаченому ч. 1 ст. 382 КК України, та виправдав в зв’язку з недоведеністю його участі у вчиненні кримінального правопорушення, мотивувавши своє рішення зокрема тим, що між батьком та матір’ю з приводу місця проживання дитини були цивільно-правові відносини, проте прокурор не погодився з зазначеним вироком суду та подав на нього апеляційну скаргу.  

Апеляційний суд, переглядаючи рішення суду першої інстанції прийшов до висновку, що суд першої інстанції, виправдовуючи батька дитини у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення, не дотримався приписів кримінального процесуального закону, зазначених у статтях 370, 373, 374 КПК України, та обґрунтував свої висновки не на безсторонній оцінці наданих стороною обвинувачення доказів, а переважно на показаннях обвинуваченого та помилковій трактовці норм кримінального процесуального закону.

Відтак, апеляційний суд скасував виправдувальний вирок Котовського міськрайонного суду Одеської області та ухвалив новий, яким визнав батька дитини винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 382 КК України, призначивши йому відповідне покарання.

Між тим, оскільки на час апеляційного розгляду справи закінчився строк давності, передбачений ст. 49 КК України, новим вироком апеляційного суду засуджена особа була звільнена від призначеного покарання.

З вироком апеляційного суду Одеської області можна буде ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень за №505/3254/14-к.     

 

             Прес-служба апеляційного суду

                   Одеської області