Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обговорюємо психологічні особливості професійного вигорання

23 листопада 2017, 16:03

23 листопада 2017 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах підготовки суддів місцевих господарських судів провела тренінг на тему: “Психологічна адаптація до суддівської діяльності”.  

Вітальним словом розпочала тренінг начальник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, кандидат психологічних наук Ганна Савченко. У своєму виступі вона зазначила, що сучасна психологія судової діяльності ґрунтується на вивченні загально-психологічних і соціально-психологічних характеристик усіх учасників судового процесу, а також їх взаємовідносин. З метою успішного виконання завдань, що постають перед суддею при здійсненні судочинства, необхідно мати не тільки достатню кількість професійних знань, умінь і навичок, але й бути готовим до впливу широкого спектру психологічних чинників.

Робота під час тренінгу проходила у формі модулів. Ганна Савченко (модератор тренінгу) ознайомила суддів з метою та завданнями тренінгу. Суддя Черкаського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук, доцент Лариса Трофімова (модератор тренінгу) розкрила зміст першого модулю “Психологічна адаптація до суддівської діяльності” і опрацювала вправи “Ура! Я став суддею!” та “Зіркова година”. У ході обговорення другого модулю “Техніки зовнішньої саморегуляції та правомірного впливу” за участі викладачів-тренерів Лариси Трофімової та судді Деснянського районного суду міста Києва Валерії Бабко судді отримали знання про особливості емоційно-вольової саморегуляції і набули досвіду застосування певних психологічних засобів зовнішньої саморегуляції. Варто зазначити, що третій модуль “Психологічні засади профілактики професійного вигорання суддів”, який запропонувала до обговорення Ганна Савченко, сприяв відпрацюванню набутих первинних навиків з протидії професійному вигоранню суддів.

Обговорення визначених програмою питань викликало жваві дискусії серед суддівської спільноти. Викладачі-тренери, модератори надавали вичерпні, професійні відповіді на запитання, що виникали.

Повний текст програми тренінгу розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.

Джерело

За повідомленням НШСУ