Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП закликає невідкладно врегулювати законодавство для протидії проявам колабораційної діяльності та державної зради у судовій системі

21 липня 2022, 13:18

17 липня 2022 року Президент України зробив важливу заяву щодо виявлення випадків державної зради та колабораційної діяльності серед працівників органів прокуратури, органів досудового розслідування та інших органів.

Вища рада правосуддя підтримує позицію Президента України щодо необхідності інспекції органів державної влади на предмет колабораційної діяльності всередині таких структур.

На сьогодні на адресу Вищої ради правосуддя надходить така сама тривожна інформація щодо представників судової влади, яка підлягає з’ясуванню. Втім, відповідно до чинного законодавства, яке розроблялося для умов мирного часу, діяти ефективно без внесення законодавчих змін неможливо.

В умовах, які склались у період дії воєнного стану, важливим стало питання щодо непорушності присяги судді на вірність Українському народові для збереження довіри до судової гілки влади.

Очільники органів судової системи, голови судів, судді, особливо судді у відставці, та працівники апаратів судів перебувають під постійним наглядом суспільства, а тому підлягають перевірці на предмет вчинення державної зради, колабораційної діяльності, наявності подвійного громадянства або громадянства іншої держави із залученням відповідних органів.

Однак, враховуючи вимушену бездіяльність через відсутність конституційного кворуму, Вища рада правосуддя глибоко занепокоєна неможливістю виконання законних повноважень Ради, зокрема таких, як відсторонення судді від здійснення правосуддя та надання дозволу на його затримання, що прямо передбачено статтею 131 Конституції України.

Закликаємо суб’єктів призначення якнайшвидше обрати / призначити членів Вищої ради правосуддя у встановленому чинним законодавством порядку для відновлення роботи Ради.

Розуміючи, що законна процедура обрання / призначення нових членів Вищої ради правосуддя потребує тривалого часу, звертаємо увагу суб’єктів законодавчої ініціативи на необхідність негайного делегування часткових повноважень ВРП Голові Верховного Суду як члену Ради за посадою, або тимчасового відновлення роботи Ради в існуючому складі.

Вища рада правосуддя усвідомлює, що делегування таких повноважень Голові Верховного Суду або відновлення роботи Ради без наявності кворуму не повною мірою відповідає нормам Конституції України, однак не суперечить Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, оскільки такі обмеження стоять на сторожі непохитності довіри до судових інституцій, гарантованого права на справедливий суд та непорушності цілісності держави.

Європейська конвенція з прав людини є квінтесенцією цивілізаційних досягнень, на які ми повинні рівнятись, що є цілеспрямованим вектором руху до збереження сильної, цілісної правової держави.

Саме тому вважаємо, що в жахливих умовах сьогодення це єдиний можливий механізм невідкладного реагування держави на випадки колабораційної діяльності та державної зради у судовій системі, оскільки такими повноваженнями не наділений жодний правоохоронний орган.

Ставлячи на ваги відповідність Конституції України таких законодавчих змін та відсутність дієвого способу реалізації інституту протидії проявам колабораційної діяльності і державної зради у судовій системі, вважаємо, що всі законодавчі зміни мають бути спрямовані на захист інтересу держави Україна.

Таким чином, Вища рада правосуддя закликає законодавця невідкладно прийняти зміни до чинного законодавства в частині виявлення та запобігання подібним випадкам серед спеціальних суб’єктів – суддів України. 

З вірою у Перемогу

члени Вищої ради правосуддя

 

Вища рада правосуддя