Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники Верховного Суду та Міжнародної асоціації юристів обговорили напрями співпраці

12 вересня 2022, 12:51

За пів року повномасштабної війни в Україні було порушено безліч принципів міжнародного права. В цій ситуації підтримка міжнародної спільноти – запорука перемоги нашої держави та відновлення верховенства права. Саме тому сприяння Міжнародної асоціації юристів, зокрема у сфері зберігання доказів і документування злочинів, дуже важливе для судової системи України, адже це наблизить притягнення винних осіб до відповідальності на національному й міжнародному рівнях.

Про це зазначив Голова Верховного Суду Всеволод Князєв під час робочої зустрічі з виконавчим директором Міжнародної асоціації юристів Марком Еллісом.

«З огляду на вразливий стан жертв воєнних злочинів не можна зволікати зі здійсненням правосуддя. Розгляд справ слід забезпечити в найкоротші строки. Необхідно притягнути до відповідальності як рф загалом, так і окремих винуватців жорстоких злочинів на території України. Зробити це потрібно з дотриманням міжнародних стандартів. Цього можна досягнути, у тому числі, завдяки співпраці з Міжнародною асоціацією юристів. Верховний Суд вважає доцільним проведення спільних тренінгів, навчальних програм, отримання рекомендацій та професійної аналітики. Досвід МАЮ стане неоціненним внеском у становлення верховенства права, особливо в умовах широкомасштабного вторгнення рф в Україну», – переконаний Голова ВС.

 

Також Всеволод Князєв відзначив ініціативу Марка Елліса щодо створення програми «eyeWitness to Atrocities» – застосунку для мобільних телефонів, завдяки якому можна зберігати докази воєнних злочинів. Цим додатком наразі активно користуються працівники органів прокуратури в Україні. Тож іще одним аспектом співпраці, за словами Голови ВС, може стати впровадження в діяльність Верховного Суду новітніх технологій та систем, які використовує МАЮ. 

«Не менш важливо продемонструвати світові, що судові процеси в Україні відповідають міжнародним стандартам і ті, хто постає перед судом за вчинення воєнних злочинів, отримують справедливе покарання. Тому судовій системі необхідна інформаційна підтримка», – наголосив Всеволод Князєв.

 

Марк Елліс зауважив, що від самого початку повномасштабного вторгнення МАЮ сфокусувалася на забезпеченні підтримки України та висвітленні подій, пов’язаних із війною в країні. Він засвідчив готовність Асоціації надати Україні будь-яку необхідну допомогу, поділитися досвідом застосування міжнародного кримінального права і сприяти запровадженню механізмів, які гарантують притягнення вищого керівництва рф до відповідальності за злочин агресії.

Крім того, Марк Елліс акцентував, що згаданий Головою ВС застосунок «eyeWitness to Atrocities» є своєрідним засобом захисту доказів та забезпечення їх цілісності, адже програма автоматично зберігає метадані, що підтверджують автентичність фото-, відео- й аудіозаписів, а збережена інформація захищена від подальшого редагування. Це гарантує прийнятність таких доказів у суді.

У заході також узяли участь президентка Асоціації правників України Анна Огренчук, виконавча директорка АПУ Інна Ліньова, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар і помічник Голови ВС Дмитро Давиденко.

Верховний Суд