Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Навіть у складні для країни часи ми маємо розвиватися і продовжувати реформування судової системи – Голова ВС

15 вересня 2022, 16:47

Завдяки спільним зусиллям і злагодженій роботі всіх представників системи правосуддя вдалося вирішити непрості питання, що постали перед судами та правоохоронними органами в умовах повномасштабної війни.

Про це зазначив Голова Верховного Суду Всеволод Князєв під час Х Міжнародного судово-правового форуму, організованого газетою «Юридична практика».

За словами очільника ВС, створена робоча група з реформування судової системи в контексті Плану відновлення України та євроінтеграційного процесу. До її складу входять представники Верховного Суду, Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Мін’юсту, адвокатури, органів прокуратури та проєктів міжнародної технічної допомоги, а також науковці.

«На сьогодні вже маємо попередні напрацювання. Безумовно, зараз реформування судової системи не є основним пріоритетом держави, адже зусилля всіх гілок влади спрямовані на захист нашої Батьківщини. Разом із тим після нашої перемоги постануть питання оптимізації структури судової системи, удосконалення можливості доступу громадян до правосуддя, запровадження новітніх технологій у роботу судів. Навіть у такі складні для країни часи ми маємо розвиватися і продовжувати реформування судової системи», – переконаний Всеволод Князєв.

Голова ВС повідомив, що за перше півріччя 2022 року на розгляд судів надійшло 1 млн. 160 тис. справ, що на 46 % менше, ніж за аналогічний період минулого року. Зокрема, надходження до Верховного Суду скоротилися на 40 %.

У зв’язку із цим суттєво зменшилося і надходження судового збору, а з урахуванням недостатнього фінансування судової системи і запланованого скорочення видатків у наступному році ця ситуація стане для судової системи складним випробуванням. 

Завдяки процедурі відрядження, за словами Всеволода Князєва, вдалося дещо покращити кадрову ситуацію в судах, у яких було надмірне навантаження та недостатня кількість суддів.

Йдеться, зокрема, про Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області, Миргородський та Лубенський міськрайонні та Котелевський районний суди Полтавської області, районні суди Дніпра, Запоріжжя, Одеси, Полтави та Черкас. Крім того, почав працювати Чутівський районний суд Полтавської області, який понад рік не міг здійснювати правосуддя через відсутність суддів.

На сьогодні вже відряджено понад 300 суддів судів першої інстанції, усіх суддів Херсонського та Луганського апеляційних судів, завершується вирішення питання щодо відрядження суддів Донецького апеляційного суду. Також вирішено питання щодо відрядження суддів Херсонського окружного адміністративного та Господарського суду Херсонської області.

«Ми підтримуємо зв’язок із Харківською обласною військовою адміністрацією і щойно отримаємо інформацію про те, що безпекова ситуація в деокупованих населених пунктах дозволяє відновити роботу судів, разом із Державною судовою адміністрацією України вживатимемо відповідних заходів», – зазначив Голова ВС.

Також він поінформував, що Етична рада найближчим часом завершить співбесіди з кандидатами в члени ВРП від з’їзду суддів України. Завдяки заповненню 8 вакантних посад стане можливим формування складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Паралельно працює і Конкурсна комісія з обрання членів ВККС, на розгляд якої надійшло понад 300 заяв від кандидатів. 

Крім того, Голова ВС звернув увагу на необхідність перегляду мапи судів з урахуванням зміни адміністративно-територіального устрою України. Оптимізація судів шляхом укрупнення сприятиме економії видатків на їх фінансування, вирішить проблему дисбалансу навантаження на суддів і покращить доступ громадян до правосуддя.

«При укрупненні судів важливого значення набуває запровадження дистанційного розгляду справ. У багатьох країнах світу вже функціонує дистанційне правосуддя, і Україна, яка є лідером у багатьох сферах інформаційних технологій, має також приділити належну увагу цьому питанню», – наголосив Всеволод Князєв.

Верховний Суд