Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Всеволод Князєв обговорив із Генеральним прокурором Естонії питання протидії воєнним злочинам, вчиненим росією в Україні

25 листопада 2022, 13:06

Створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України — це складний виклик для міжнародної системи безпеки. Але ця система продемонструвала свою неефективність на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Тому треба замислитися над новими інструментами глобальної безпеки, які б упередили такі ситуації. Створення спеціального міжнародного трибуналу може стати сигналом для всіх країн про те, що організатори агресивної війни будуть покарані.

На цьому акцентував Голова Верховного Суду Всеволод Князєв під час робочої зустрічі 23 листопада 2022 року з Генеральним прокурором Естонської Республіки Андресом Пармасом, яка була присвячена обговоренню питання щодо протидії воєнним злочинам, вчиненим під час російської збройної агресії проти України.

У зустрічі також взяли участь судді Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Лев Кишакевич, Віктор Остапук, начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар та помічник Голови ВС Дмитро Давиденко.

Всеволод Князєв подякував Генеральному прокурору Естонської Республіки та всьому естонському народові за підтримку України в боротьбі проти російських загарбників із перших днів повномасштабної війни. Уряд Естонії одним із перших підтримав Україну в її прагненні стати повноправним членом європейської сім’ї. Саме незворотність європейського та євроатлантичного курсу України, орієнтація на демократичні цінності прогресивного світу й стали причинами для розв’язання росією цієї агресивної війни.

Очільник ВС акцентував на необхідності пошуку нових інструментів протидії злочинів росії. Нещодавно Парламентська асамблея НАТО закликала створити спеціальний міжнародний трибунал щодо агресії росії та визнала її державою-терористом. Створення цього трибуналу є важливим для того, щоб притягнути до відповідальності вище політичне і військове керівництво росії за вчинення злочину агресії проти України. Утім, очевидним є той факт, що основне навантаження кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів та злочинів агресії ляже на плечі національних судів.

Також Всеволод Князєв зауважив, що Європарламент визнав росію державою – спонсором тероризму. Це важливо з огляду на розроблення дієвих механізмів повного відшкодування агресором збитків, заподіяних Україні.

«Україна сьогодні перебуває на передовій боротьби з російським режимом, диктатурою і тоталітаризмом, а наші люди гинуть за те, щоб війна не поширилась далі у Європу», – сказав Голова ВС.

Андрес Пармас запевнив, що естонський уряд і народ чітко усвідомлюють роль України в боротьбі за вільний світ і добре розуміють наслідки, якщо Україна в цій боротьбі не вистоїть, тому Естонія робить усе від неї залежне, щоб цього не допустити.

Генеральний прокурор Естонської Республіки сказав, що Україна може розраховувати й на юридичну співпрацю, зокрема, офіси генеральних прокуратур України та Естонії тісно співпрацюють у сфері розслідування воєнних злочинів та злочинів агресії, скоєних російськими військовими на території України. Він приїхав до Києва ще й для того, щоб особисто засвідчити свою підтримку й запевнити, що їхня допомога буде не лише на словах.

Андрес Пармас уже давно на науковому рівні займається міжнародним кримінальним правом та питаннями відповідальності за злочини агресії. Для нього особисто важливо, щоб спеціальний міжнародний трибунал щодо злочину агресії проти України відбувся, а винні особи були справедливо покарані. При цьому він переконаний, що юридичних аргументів проти створення такого трибуналу не мало б бути, адже навіть кримінальний кодекс росії передбачає відповідальність за злочини проти миру і безпеки людства. Кожна особа з юридичною освітою розуміє, що це саме ті злочини, які росія вчиняє в Україні.

Лев Кишакевич висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю України та Естонії на всіх рівнях. Він зауважив, що національна судова система сьогодні працює в екстремальних умовах, але робить усе від неї залежне для наближення перемоги України. Спікер сказав, що одним з актуальних питань є розмежування юрисдикції між спеціальним міжнародним трибуналом та національними судами. При цьому судді кримінальної юрисдикції роблять усе можливе для того, щоб підготуватися до розгляду цих проваджень. Зокрема, зараз триває активне навчання суддів усіх інстанцій з підвищення кваліфікацій стосовно питань міжнародного кримінального і гуманітарного права. «Ми віримо в те, що світло переможе темряву, яку несе російський агресор», – переконаний Лев Кишакевич.

Інституційна співпраця України та Естонії відбувається не лише на рівні найвищих органів прокуратури, а й між верховними судами. Ця співпраця розпочалася задовго до повномасштабного вторгнення, а в жовтні делегація Верховного Суду відвідала з ознайомчим візитом Верховний суд Естонії для поглиблення співробітництва та обміну досвідом. Детальніше про цей візит розповів Віктор Остапук. Він запевнив, що національні суди готові до розгляду великої кількості проваджень щодо воєнних злочинів і злочинів агресії.

Після завершення робочої зустрічі Андрес Пармас зробив запис у книзі Почесних гостей Верховного Суду.