Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС відвідали з ознайомчим візитом Суд Європейського Союзу

21 грудня 2022, 17:52

Делегація Верховного Суду вперше за історію незалежної України перебувала з візитом у Суді Європейського Союзу (Європейський Суд Справедливості та Загальний Суд).

До складу української делегації увійшли заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Валентина Щепоткіна, суддя Великої Палати ВС Ігор Желєзний, суддя Касаційного адміністративного суду у складі ВС Тетяна Стрелець, суддя Касаційного господарського суду у складі ВС Юрій Чумак, суддя Касаційного цивільного суду у складі ВС Ірина Воробйова та начальник відділу організаційно-протокольного забезпечення заходів суду секретаріату КАС ВС Світлана Пилипець.

Приводом для ознайомчого візиту стало набуття Україною 23 червня 2022 року статусу кандидата в члени Європейського Союзу. Цей візит є важливим і символічним. Він являє собою своєрідне запрошення українському судоустрою долучитися до європейського судоустрою країн – членів ЄС.

Під час візиту українська делегація зустрілася з Головою Суду ЄС Куном Ленартсом. На зустрічі обговорювалися питання щодо практики розгляду справ Судом ЄС та судами України.

Кун Ленартс висловив підтримку українським суддям, які, незважаючи на всі труднощі, продовжують здійснювати правосуддя.

Представники делегації висловили вдячність за зустріч і допомогу, яку надають Україні європейські країни.

Також судді ВС відвідали засідання Великої Палати Суду ЄС та робочі засідання за участю Секретаря Суду А. Калота Ескобара, представників допоміжних служб Суду, працівників Загального Суду.

Заступник голови ККС ВС Валентина Щепоткіна розповіла присутнім про ситуацію в судовій системі України в період повномасштабної війни. Так, незважаючи на всі виклики, з якими зіткнулася судова система: неможливість здійснювати правосуддя деякими судами через бойові дії, пошкоджені або повністю зруйновані приміщення судів, часті повітряні тривоги, відсутність електроенергії тощо, – суди в Україні здійснюють правосуддя.

Водночас Валентина Щепоткіна подякувала за запрошення здійснити візит, наголосила, що представники української судової системи роблять усе для того, щоб адаптувати європейський досвід здійснення правосуддя та стати членом Європейського Союзу, а також зазначила, що це лише перша сходинка на цьому тривалому шляху і що спільними зусиллями ми, українці, його успішно подолаємо.

Верховний Суд