Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Х Міжнародний судово-правовий форум - говоримо про судочинство воєнного часу

16 вересня 2022, 10:50

15-16 вересня 2022 року у Києві працює Х Міжнародний Судово-правовий форум. Дводенний захід проходить в онлайн-форматі. Організатором форуму виступило видання «Юридична практика».

Саме про перспективи правосуддя в умовах війни і по її завершенню говорили очільники органів та установ системи правосуддя у перший день роботи форуму.

Голова Ради суддів України Богдан Моніч зосередив свою увагу на питаннях забезпечення правосуддя в перші місяці війни. З його слів, саме скоординована робота з іншими гілками влади, насамперед з Офісом Президента, парламентом, Офісом Генерального прокурора, Кабінетом Міністрів України дозволила забезпечити сталість роботи судів на підконтрольній Україні територіях та оперативно змінювати підсудність судових справ із судів, які опинилися в окупації.

"Вже 24 лютого, на своєму засіданні РСУ прийняла рішення "Щодо вжиття невідкладних заходів для забезпечення сталого функціонування судової влади в Україні в умовах припинення повноважень Вищої ради правосуддя та воєнного стану у зв'язку зі збройною агресією збоку Російської Федерації", в якому зазначала, що в умовах воєнного стану робота судів не може бути припинена, тобто не може бути обмежено конституційне право людини на судовий захист. Всі інші наші рішення вже базувалися на ньому і, як показав час, були правильними й конструктивними", - зазначив Богдан Моніч.

Зокрема, Голова Ради звернув увагу учасників форуму, що вже 2 березня 2022 року Рада суддів України оприлюднила рекомендації щодо роботи судів в умовах воєнного стану, у яких покроково розписала умови роботи суду і які стосувалися як суддів, так і працівників апарату.

14 березня 2022 року РСУ провела позачергове засідання, під час якого було прийнято рішення, яким затвердила "Окремі рекомендації організації роботи судів та суддів в умовах воєнного стану".

Самі рекомендації складалися з трьох розділів, якими визначалися:

1. Особливості участі суддів у національному спротиві (проходження служби у складі добровольчого формування Сил територіальної оборони Збройних Сил України, участь у добровольчому формуванні територіальної громади).

2. Суддівська винагорода та умови її виплати.

3. Особливості трудових відносин із суддями, які вимушено залишили свої місця проживання та перебувають в інших містах або за кордоном.

Щодо останнього, то Рада суддів України була принциповою у питанні виплати суддівської винагороди і визначила, що для її отримання суддя має бути в Україні й здійснювати правосуддя. Аналогічна позиція стосувалася і працівників апарату судів.

Загалом, у своєму виступі Богдан Моніч звернув увагу й на те, що більшість проблемних питань зберігають свою актуальність: кадрове забезпечення, функціонування органів суддівського врядування та проведення конкурсів, фінансування судової системи тощо. Коментуючи виклики воєнного часу, Богдан Моніч передовсім відзначив консолідацію суддівської спільноти, що, зокрема, дало можливість РСУ оперативно ухвалювати рішення стосовно вжиття заходів із забезпечення сталого функціонування судової влади.

Окремо він звернув увагу на проблему суддів-колаборантів — механізмів притягнення їх до відповідальності наразі не існує, єдине — вдалося вжити заходів, щоб такі особи не отримували від держави жодних коштів.

Говорячи про подальші плани, Богдан Моніч наголосив на пріоритетності відновлення роботи ВРП та ВККС, розв'язання кадрових питань у судах (зокрема із застосуванням процедур відрядження суддів), удосконалення механізмів добору суддів, оптимізації мережі судів та покращення рівня їх забезпечення.

Рада суддів України