Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

​Судова комунікація під час війни: антикризові практики та етичні аспекти висвітлення воєнних злочинів

30 вересня 2022, 14:29

Голова Ради суддів України Богдан Моніч сьогодні взяв участь в онлайн конференції "Судова комунікація під час війни: антикризові практики та етичні аспекти висвітлення воєнних злочинів", яку організував Проєкт ЄС "ПРАВО-Justice" в межах Ініціативи "Модельні суди".

В рамках даної конференції українські та міжнародні експерти Проєкту ЄС "Право-Justice" обговорили актуальні питання організації ефективної судової комунікації в умовах кризи, етичних питань щодо висвітлення справ, які пов’язані з воєнними злочинами, а також роботи з медіа та соцмережами в умовах воєнного стану.

Вітаючи учасників конференції, Богдан Моніч зазначив, що у Раді суддів України робота щодо ефективної комунікації судової влади з суспільством в умовах війни ведеться починаючи, практично, з визволення Київщини, Чернігівщини, Сумщини.

"Буду з вами відвертим - у Раді суддів України ця робота розпочалася вже у квітні й зараз ми можемо говорити про конкретні результати. Якщо з початку воєнної агресії росії проти України всі наші рішення були скеровані на забезпечення роботи судів, здійснення правосуддя в умовах війни і забезпечення безпеки суддів, працівників апарату судів та учасників судового процесу, пошук алгоритму зміни територіальної підсудності справ, то вже зі звільненням Київщини, Чернігівщини та Сумщини ми зрозуміли, що зіткнулися з категорією справ, яких і близько не розглядали за весь період незалежності України – це справи про воєнні злочини, справи про порушення законів і звичаїв ведення війни та навіть справи проти людяності. Відтак, з квітня 22 року в Раді суддів України розпочалася робота з організації процесу висвітлення справ з маркером "війна", ми так їх визначили", - наголосив Богдан Моніч.

Очільник суддівського самоврядування у цьому зв'язку анонсував підготовку рішення РСУ, в якому буде прописано алгоритм висвітлення таких справ і надано рекомендації як суддям-спікерам, так і працівникам апаратів судів.

Голова Ради суддів України інформував учасників конференції, що спільно з одним з партнерів РСУ було проведено серед суддів та працівників апарату судів, а також представників юридичної спільноти та медійників масштабне опитування-дослідження щодо висвітлення справ з маркером війна, результати якого показали високу зацікавленість спільнот у таких процесах.

"Попередньо зазначу, що результати нас вразили, бо 84 % опитаних – представники судів, медіа, правничої та правозахисної спільнот вважають, що важливо публічно висвітлювати судові процеси, пов'язані з війною в Україні. 69% представників медіа під час консультацій повідомили, що готові відстежувати й висвітлювати весь судовий процес від початку до його завершення. Ще 62 %, що готові започаткувати постійні рубрики про судові процеси щодо війни у медіа, що представляють", - сказав Богдан Моніч.

Він також відзначив, що усі учасники дослідження, відповідаючи на запитання навіщо комунікувати про судові справи, пов’язані з війною, зазначили про важливість інформувати населення про ці категорії справ. З-поміж варіантів відповідей, що найчастіше збігаються, опитувані називають - забезпечення довіри до судової влади, демонстрацію невідворотності покарання, забезпечення гласності та відкритості судових процесів.

"Самі представники судової гілки влади, які взяли участь у дослідженні, сформували два чіткі ключові повідомлення, які полягають в тому, що Україна навіть в умовах війни здатна забезпечити належне здійснення правосуддя, і другий - відповідальність за злочини, зокрема, пов’язані з війною, невідворотна", - підсумував Богдан Моніч.

Він також побажав учасникам конференції конструктивного обговорення заявленої теми та висловив сподівання, що комунікація судової влади з суспільством через справи з маркером "війна", вийде на якісно новий рівень. 

Рада суддів України