Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Протягом 2022 року ВРП розглянула 47 повідомлень про втручання у діяльність суддів щодо здійснення правосуддя

03 лютого 2023, 13:36

У 2022 році до Вищої ради правосуддя надійшло 128 повідомлень про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, про вчинення дій, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя.

Зокрема, 114 повідомлень надійшло від суддів місцевих судів, 7 повідомлень – від суддів апеляційних судів, 3 повідомлення – від суддів Верховного Суду та Вищого антикорупційного суду, 1 повідомлення – від Територіального управління Державної судової адміністрації України.

Про це йдеться у Інформаційно-аналітичному звіті про діяльність ВРП у 2022 році.

Відповідно до проведеного аналізу кількість повідомлень про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя у регіональному розрізі виглядає наступним чином. Найбільше повідомлень надійшло із судів, розташованих у Києві та Київській області (32 повідомлення) та Дніпропетровській області (25 повідомлень). Найменше таких повідомлень надійшло від суддів Вінницької, Закарпатської, Івано-Франківської, Херсонської, Чернівецької областей (по 2 повідомлення); Сумської, Чернігівської областей (по 1 повідомленню).

Жодних повідомлень не надійшло до ВРП від суддів Луганської, Миколаївської, Тернопільської, Хмельницької областей, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Вища рада правосуддя у 2022 році розглянула 47 повідомлень про втручання у діяльність суддів щодо здійснення правосуддя (з врахуванням, тих, які надійшли раніше).

За результатами розгляду 15 повідомлень ухвалені рішення про вжиття заходів реагування:

  • звернення до прокуратури та органів правопорядку стосовно надання інформації про розкриття та розслідування злочинів;
  • внесення до відповідних органів чи посадових осіб подання про виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими вчинено дії або допущено бездіяльність, тощо.  

Стосовно 32 повідомлень суддів ухвалені рішення про затвердження висновків членів ВРП про відсутність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

Крім того, на виконання вимог Закону України «Про внесення змін до розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо забезпечення сталого функціонування судової влади в період відсутності повноважного складу Вищої ради правосуддя» № 2128-IX Головою Верховного Суду розглянуто 39 повідомлень про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя та ухвалено 21 рішення про відмову у вжитті заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя та 17 рішень про вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

Варто наголосити, що стаття 129 Конституції України передбачає, що суддя у здійсненні правосуддя є незалежним, а стаття 376 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за втручання у здійснення правосуддя.

Варто вказати, що незалежність і недоторканність судді гарантуються Конституцією і законами України, а статтею 376 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за втручання в будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків або добитися винесення неправосудного рішення.

Відповідно до Закону України «Про Вищу раду правосуддя» ВРП вносить до відповідних органів чи посадових осіб подання про виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими вчинено дії або допущено бездіяльність, що порушує гарантії незалежності суддів або підриває авторитет правосуддя.

Вища рада правосуддя