Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОГЛЯД ЗМІ. НЕДОВІРА ДО СУДІВ СТВОРЕНА ШТУЧНО — РЕЗУЛЬТАТИ БРИФІНГУ В ВРП

06 жовтня 2021, 17:33
 
6 жовтня відбувся брифінг «Недовіра до судів в Україні: організована криза чи об’єктивна реальність», у якому взяли участь:
  • в.о. голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький,
  • керівник політико-правових програм ГО «Український Центр суспільного розвитку» Ігор Рейтерович,
  • голова Комітету з питань верховенства права Національної асоціації адвокатів України Марина Ставнійчук.

Говорили про особливості діяльності Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та судів впродовж 2019-2021 років в умовах впровадження реформ.

Медіа-зріз

Ігор Рейтерович зауважив, що рівень недовіри до судів у суспільстві стрімко падає з 2019 року, хоча до того починаючи від 2014 року стабільно зростав. Тоді ж і кількісно зросли згадування про ВРП та ВККС у медіа-просторі поза межами фахових дискусій, тобто у ЗМІ, які читають широкий загал населення. На його думку це призвело до створення негативної атмосфери в медіапросторі, яка погіршила рівень довіри до судової влади.

За словами експерта зміна громадської думки відбулась

  • внаслідок інформаційної кампанії в 2019—2021 роках
  • за рахунок публікації необґрунтованих негативних коментарів та оціночних суджень, не підкріплених ніякими аргументами.

Він навів аналіз медіа-простору, та зробив висновок, що більшість загальнодержавних суспільно-політичних засобів масової інформації публікує категоричні заяви без альтернативної точки зору.

«Це — кампанія проти конкретних посадовців, але мала на меті дискредитувати всю судову владу», — висловився керівник політико-правових програм ГО «Український Центр суспільного розвитку».

Позиція судової влади

Олексій Маловацький надав аналіз нагальних проблем судової влади та чинного законодавства. Він заявив про неможливість судової влади ефективно здійснювати свої функції в умовах постійного тиску та реформування.

За його словами, для вирішення проблем судової гілки влади необхідно:

  • надати гідне фінансове забезпечення,
  • якісне судове адміністрування,
  • спростити доступ до професії судді,
  • впровадити електронне судочинство та
  • скасувати виконавчі документи.

«Інакше, ми можемо втратити судову гілку влади», — заявив Олексій Маловацький.

Погляд зі сторони

Підсумувала виступи колег Марина Ставнійчук, заявивши, що ніякої реформи судової влади насправді не відбулося. Все що робиться упродовж останнього десятиліття лише створює атмосферу повної зневаги до суду.

«Відбуваються безкінечні експерименти над судовою владою та органами суддівського врядування. У жодній країні світу не змінюють правила гри для судової влади щороку» — підкреслила експерт.

На її думку, нині настав час для серйозного аналізу ситуації, інакше, це закінчиться повним паралічем судової системи.

"Юридична практика"