Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОГЛЯД ЗМІ. Етична рада готова до роботи?

17 листопада 2021, 12:10

Видання:  Юридична практика № 45-46 (1246-1247)

Автор: Ірина Гончар

Чому автоматично сформований перший склад Етичної ради досі не може реально розпочати роботу

Минулого тижня на підставі «автоматичних» положень законодавства був сформований перший склад Етичної ради при Вищій раді правосуддя (ВРП). Завдання цього утворення при конституційному органі такі:

— перевірка за критеріями професійної етики та доброчесності кандидатів на посади членів ВРП;

— проведення одноразової перевірки на відповідність цим самим критеріям членів чинного складу ВРП за винятком Голови Верховного Суду, що входить до нього за посадою.

Оскільки 8 листопада збіг п’ятиденний строк для призначення першого складу Етичної ради головою ВРП, він вважається автоматично сформованим за участі перших трьох кандидатів, вказаних у списку Ради суддів України (РСУ) та спільному списку кандидатів від міжнародних та іноземних організацій.

У Вищій раді правосуддя пояснили свою позицію з цього приводу.

По-­перше, ВРП вбачала ознаки неконституційності в підходах до створення і повноваженнях Етичної ради та вказувала на них, починаючи з етапу реєстрації відповідного законопроєкту.

По­-друге, ВРП ініціювала внесення відповідного подання до Конституційного Суду України (КСУ) з метою перевірки конституційності складу і повноважень Етичної ради, зокрема в частині перевірки чинних членів ВРП; Пленум Верховного Суду вніс таке подання, а КСУ — відкрив провадження у строки, передбачені законодавством.

По­-третє, одноосібне призначення будь­ким із членів ВРП першого складу Етичної ради ставить його у більш привілейоване становище порівняно з іншими членами цієї ради та створює прямий конфлікт інтересів, що унеможливить надалі проведення перевірки такого члена ВРП Етичною радою. Будь­який результат не буде виглядати неупередженим.

По­-четверте, ВРП не має обраного голови уже 9 місяців. Хоч за аналогією закону, якщо допустити її застосування, та з огляду на здоровий глузд можна було б вважати, що йдеться про будь­яку особу, яка виконує повноваження за відповідною посадою, проте у норми щодо формування конкурсної комісії з відбору членів майбутньої Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за пропозиціями Президента України уточнення внесли саме в цій частині.

 

Перший склад Етичної ради

До першого складу етичної ради автоматично увійшли:

 Лев Кишакевич — суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду;

 Юрій Трясун — суддя Київського апеляційного суду;

 Володимир Сіверін — суддя Східного апеляційного господарського суду у відставці;

 Роберт Корді — суддя Верховного суду штату Массачусетс у відставці, нині — радник ЮФ McDermott, Will & Emery (Бостон, США);

— сер Ентоні Гупер — суддя апеляційного суду у відставці, працював в Апеляційному суді з кримінальних та цивільних справ Англії та Уельсу, нині — член адвокатської колегії Matrix Chambers (Лондон, Велика Британія);

 Лавлі Перлінг — колишня генеральний прокурор Естонської Республіки, нині — експерт Естонського центру східного партнерства.

 

Обсяги роботи, повноваження та вимоги

Фактично починаючи з 9 листопада ц.р. ніщо не перешкоджає Етичній раді розпочати роботу. Її назбиралося чимало за час формування, адже інші положення законодавства про ВРП «діяли» попри труднощі з утворенням цієї ради. Так, уже визначено претендентів на посади членів ВРП від парламенту і з’їзду представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Останній має відбутися вже 10 грудня ц.р., а значить, до того часу бажано, щоб претенденти на посади отримали висновки Етичної ради.

Відповідний заклик — розпочати роботу невідкладно, надати прямі контакти осіб, призначених до Етичної ради, розпочати перевірку кандидатів до ВРП — прозвучал, зокрема, у відкритому зверненні до міжнародних партнерів голови Ради суддів України Богдана Моніча.

За запевненнями голови РСУ, члени Етичної ради з­поміж суддів уже подали свої дані до Державної судової адміністрації України (саме цей органі здійснює забезпечення діяльності Етичної ради) та готові в будь­який момент розпочати роботу. Контактів експертів від міжнародних партнерів немає. Тому комунікація з ними ускладнена. Щоправда, на лист голови РСУ іноземні члени Етичної ради надіслали запевнення, що готові взятися до роботи буквально впродовж найближчого тижня.

Водночас із моменту формування складу Етичної ради всі його члени повинні припинити свою роботу за попередніми посадами (місце та середній заробіток зберігається). Їм заборонено отримувати кошти або виконувати будь­яку іншу роботу, адже це може вплинути на їх неупередженість та доброчесність.

Зважаючи на відсутність будь­якого розпорядчого документа щодо початку роботи Етичної ради, сьогодні виникає ціла низка запитань щодо її організації: яким чином вони можуть зібратися на перше засідання, де його може бути проведено, хто зможе отримати доступ до даних (матеріалів) для перевірки кандидатів на посади членів ВРП, на якій техніці вони працюватимуть, як відправлятимуть запити та на які адреси отримуватимуть кореспонденцію? Це тільки короткий перелік усіх організаційних питань, які варто вирішити до початку роботи, але й це наразі неможливо, допоки іноземні члени Етичної ради не вийшли на зв’язок та не прибули фізично для того, щоб поринути в роботу над впровадженням найважливішого (за словами Президента України) етапу судової реформи.

«Юридична практика»