Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОГЛЯД ЗМІ. У Харківському апеляційному суді критична нестача суддів, справи призначаються на осінь 2022 року

24 листопада 2021, 12:00

У Харківському апеляційному суді склалася критична ситуація через нестачу суддів, заявила голова суду Олена Грошева.

"Прошу вас звернути увагу на той критичний стан справ, який склався у Харківському апеляційному суді... Апеляційний суд на межі зупинення своєї роботи загалом", - сказала Грошева, виступаючи на виїзному засіданні парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності у Харкові у понеділок.

За її словами, порівняно з 2012 роком кількість суддів у Харківському апеляційному суді скоротилася більше ніж у шість разів. Якщо тоді в палаті з розгляду кримінальних справ та в палаті з розгляду цивільних справ працювали по 44 судді, то на сьогодні їхня кількість скоротилася до сімох суддів на кожну палату.

При цьому, зазначила Грошева, через зміну кримінального процесуального законодавства навантаження на апеляційні суди зросло. У поєднанні з нестачею суддів це призвело до того, що розгляд справ у Харківському апеляційному суді призначається на наступну осінь.

"Навантаження на суди апеляційної інстанції зросло у п'ять разів, тому що оскаржується кожне рішення, яке існує в правовому полі в рамках кримінального процесуального закону... Наразі, коли 530 справ - навантаження на одного апеляційного суддю в Україні, в Харківському апеляційному суді - 1500. На сьогодні судді призначають розгляд кримінальних проваджень на 2022 рік. І не на початок року, а на вересень-жовтень", - сказала Грошева.

Вона зазначила, що таке суттєве навантаження позначається і на якості правосуддя.

"Зрозуміло, що працюючи з таким навантаженням, як у гарячому цеху, якість, безумовно, страждає", - сказала Грошева.

ІА "Інтерфакс-Україна"